Telefonos elérhetőségünk: +36-20-374-96-44  Email: info@kronoszkiado.hu 

Baráth Katalin: Szórakozik a tömeg. Fejezetek a modern populáris kultúra magyarországi kezdeteiből
Baráth Katalin: Szórakozik a tömeg. Fejezetek a modern populáris kultúra magyarországi kezdeteiből
4 250 Ft 
3 400 Ft

Baráth Katalin: Szórakozik a tömeg. Fejezetek a modern populáris kultúra magyarországi kezdeteiből

"Gyermekeinknek meg nem felelő veszélyes játék a lapdarugás, mely - meglehet, hogy ahidegvérű angolok temperamentumának felelevenítéséhez alkalmas eszköznek bizonyult,de - semmikép sem alkalmas arra, hogy elevenebb és hevesebb vérmérsékletű magyargyermekeink szórakoztatására egészségük és épségük komoly veszélyeztetése nélkülszolgáljon" - aggódott egy budapesti városatya 1900-ban.
20
Megtakarítás 850 Ft
3 400 Ft
4 250 Ft 
A vásárlás után járó pontok: 68 Ft
Részletek
„Gyermekeinknek meg nem felelő veszélyes játék a lapdarugás, mely – meglehet, hogy a hidegvérű angolok temperamentumának felelevenítéséhez alkalmas eszköznek bizonyult, de – semmikép sem alkalmas arra, hogy elevenebb és hevesebb vérmérsékletű magyar gyermekeink szórakoztatására egészségük és épségük komoly veszélyeztetése nélkül szolgáljon” – aggódott egy budapesti városatya 1900-ban. A föl-föltámadó aggodalom azonban nem állhatta útját sem a „lapdarugás”-nak, sem a Sherlock Holmes-történeteknek, sem a napszemüveg divatjának (amelytől a nők „titokzatossá” váltak, „mint egy hamis ékszerüzlet kirakata”), de még az automobilnak sem, holott az utóbbi csak egy „némileg modern ember szemében” tűnhetett „rokonszenves jármű”-nek. E könyv történetei a kezdet évtizedeit idézik föl, amikor a mára hétköznapivá lett újdonságok viharos sebességgel törtek be a mindennapokba (leginkább nyugat felől), hogy helyet találjanak abban az alakuló térben, amit modern tömegkultúrának nevezhetünk.
Baráth Katalin történész, PhD. A Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének adjunktusa, az MTA–SZTE–ELTE Globalizációtörténeti Kutatócsoport munkatársa, valamint prózaíró. Főbb kutatási területei: a történetírás története és elmélete, a modern tömegkultúra „hosszú 20. századának” története, Észak-Bácska társadalomtörténete. Legutóbb megjelent kötetei: A történetírás terhe. A magyar historiográfia rendhagyó története (2021); Aki gróf úr akar lenni (2023); Gőzgépek és pomponlányok (Abszolút Töri-sorozat, 2023).
Adatok
Sorozat:
Jelenkortörténeti tanulmányok
ISBN:
9786156604231
Megjelenés:
2024. február
Nyelv:
magyar
Terjedelem:
308 oldal
Méret:
B/5 (150x230 mm)
Kötésmód:
keménytáblás, cérnafűzött
Cikkszám:
9786156604231