Telefonos elérhetőségünk: +36-20-374-96-44  Email: info@kronoszkiado.hu 

Kisantal Tamás – Mekis D. János (szerk.): A holokauszt témája az irodalomban
Kisantal Tamás – Mekis D. János (szerk.): A holokauszt témája az irodalomban
1 950 Ft 
1 560 Ft

Kisantal Tamás – Mekis D. János (szerk.): A holokauszt témája az irodalomban

A történelmi trauma nem múlik el az első nemzedékkel. Emlékezete továbbhagyományozódik: a következő generáció, majd az azutáni is részesül belőle. A pszichológiai értelemben vett elaboráció, a trauma feldolgozása a társadalomban és a kultúrában folytatólagos. Az ábrázolásesztétika alapproblémája egyfajta főmotívumként húzódik végig összeállításunkon. Az elemzett művek különböző poétikai irányokhoz sorolhatók, ugyanakkor természetes, hogy intertextuálisan összekapcsolódnak. A szövegek köre sajnálatosan szűk, bár sajnos több, fontos írással így sem tudtunk foglalkozni.

20
Megtakarítás 390 Ft
1 560 Ft
1 950 Ft 
A vásárlás után járó pontok: 31 Ft
Részletek

A történelmi trauma nem múlik el az első nemzedékkel. Emlékezete továbbhagyományozódik: a következő generáció, majd az azutáni is részesül belőle. A pszichológiai értelemben vett elaboráció, a trauma feldolgozása a társadalomban és a kultúrában folytatólagos. Az ábrázolásesztétika alapproblémája egyfajta főmotívumként húzódik végig összeállításunkon. Az elemzett művek különböző poétikai irányokhoz sorolhatók, ugyanakkor természetes, hogy intertextuálisan összekapcsolódnak. A szövegek köre sajnálatosan szűk, bár sajnos több, fontos írással így sem tudtunk foglalkozni. S nyilvánvalóan az is pontosítandó, mi is számít holokauszt irodalomnak. Holokauszt és irodalom viszonyáról szólva megkerülhetetlen problémaként áll elénk a kontextus kérdésköre. Kiküszöbölhetetlen tényező, hiszen a dokumentációs környezet, az előismeretek, a biográfiai adatok stb. alapvetően befolyásolják az egyes szövegek értelmezését. A hitelesség kérdését adott esetben nyilvánvalóan el tudják dönteni a kompetensnek ítélt olvasók, ítészek. De milyen következménnyel is jár ez? Vajon mindig más olvasatokra kell-e hagyatkoznia annak, aki magát egyszerűen befogadónak tartja? Aligha. Az élmény szintű tapasztalat nem "hárítható át" semmilyen más személyre vagy intézményre. Magunknak kell földolgoznunk a traumát, amidőn magunkénak tudjuk azt. E helyzet nyilvánvalóan a tanításban is érvényes. A diákok maguk is hozzáférnek az esztétikai élményből táplálkozó tapasztalatokhoz. A tanár feladata ennek a folyamatnak a segítése, az esetleges téves előismeretek eloszlatásával, és a dokumentumok és műalkotások együttes földolgozásával. Összeállításunk ehhez a munkához kíván segítséget nyújtani.

 

Tartalom
Mekis D. János: A holokauszt témája az irodalomban / 7
Kisantal Tamás: A csenden innen és túl. A holokauszt kifejezésének problémái / 21
Kisantal Tamás: Az emlékiratoktól a botrányokig. A holokauszt és a művészetek / 36
Milbacher Róbert: A közösségi reprezentáció kényszere (Néhány megjegyzés Radnóti Miklós Nem tudhatom… című verséhez) / 51
Kálmán C. György: A holokauszt és a magyar líra / 65
Szalay Dávid: „Halálos csönd a magja”. Pilinszky János Egy KZ-láger falára című ciklusának holokausztversei / 85
Vári György: Emberáldozat Tárgyistennek. Zsolt Béla: Kilenc koffer / 108
Böhm Gábor: A holokauszt mint esztétikai probléma. Kertész Imre Sorstalanság című regényének értelmezéséhez / 118
Vilmos Eszter: Holokausztemlékezet a kortárs magyar irodalomban / 132
Kisantal Tamás: Homály és megmutatkozás. A Saul fia és a holokauszt filmes ábrázolásai / 146

Adatok
Sorozat:
Árkádia Kiskönyvtár
ISBN:
9789634670209
ISSN:
2559-8775
Megjelenés:
2018
Nyelv:
magyar
Terjedelem:
158 oldal
Méret:
A/5 (117x200 mm)
Kötésmód:
kartonált, ragasztókötött
Cikkszám:
9789634670209
A megtekintett könyv alapján ajánljuk