Telefonos elérhetőségünk: +36-20-374-96-44  Email: info@kronoszkiado.hu 

Danyi Gábor: Az írógép és az utazótáska. Szamizdat irodalom Magyarországon 1956–1989
Danyi Gábor: Az írógép és az utazótáska. Szamizdat irodalom Magyarországon 1956–1989
5 950 Ft 
4 760 Ft

Danyi Gábor: Az írógép és az utazótáska. Szamizdat irodalom Magyarországon 1956–1989

E könyv elsőként nyújt részletes, monografikus igényű áttekintést a magyarországi államszocializmus időszakában tapasztalható nem hivatalos, cenzúrázatlan szövegprodukció - vagyis a szamizdat - jelenségéről. A monográfia szamizdatkiadványok, állambiztonsági dokumentumok és más levéltári források, valamint visszaemlékezések és interjúk alapján dolgozza fel a vallási közösségek, az autonóm irodalmi hálózatok, az underground művészeti és a disszidens értelmiségi körök szamizdattevékenységének történetét.
20
Megtakarítás 1 190 Ft
4 760 Ft
5 950 Ft 
A vásárlás után járó pontok: 95 Ft
Részletek
E könyv elsőként nyújt részletes, monografikus igényű áttekintést a magyarországi államszocializmus időszakában tapasztalható nem hivatalos, cenzúrázatlan szövegprodukció - vagyis a szamizdat - jelenségéről. A monográfia szamizdatkiadványok, állambiztonsági dokumentumok és más levéltári források, valamint visszaemlékezések és interjúk alapján dolgozza fel a vallási közösségek, az autonóm irodalmi hálózatok, az underground művészeti és a disszidens értelmiségi körök szamizdattevékenységének történetét. A könyv révén, amelynek elkészültét hosszú éveken át tartó levéltári kutatás előzte meg, feltárulnak az államszocializmus időszakának - sokszor rejtett - ellenállási formái, a "szürke zónában" vagy azon túl működő kreatív gyakorlatok, amelyek megtörték az állampárt kulturális monopóliumát. Láthatóvá válnak azok a szereplők is, akiknek alakja és nem éppen rendszerkomform tevékenysége az utóbbi évtizedekben jobbára feledésbe merült. Mindezek révén a kötet nagymértékben formálja és árnyalja a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás emlékezetét, és jelentősen hozzájárul a korszak differenciált megértéséhez.

Danyi Gábor (1984) (irodalom)történész, (mű)fordító. Egyetemi diplomáit az ELTE bölcsészkarának magyar nyelv és irodalom, valamint összehasonlító irodalomtudomány szakán szerezte. Ugyanitt védte meg doktori disszertációját 2019-ben. Kutatási területe a hidegháború időszakának kultúrája, az ellenzéki mozgalmak és a lengyel-magyar kapcsolatok története. Tanulmányait magyar, angol és lengyel nyelven publikálja, rendszeresen fordít szép- és szakirodalmat lengyel nyelvből magyarra. Varsóban és Budapesten él.
Adatok
ISBN:
9786156604132
Megjelenés:
2023. december
Nyelv:
magyar
Terjedelem:
620 oldal
Méret:
B/5 (165x238 mm)
Kötésmód:
kartonált, ragasztókötött
Cikkszám:
9786156604132