Telefonos elérhetőségünk: +36-20-374-96-44  Email: info@kronoszkiado.hu 

Gőzsy Zoltán – Gerhard Seewann: Der Bauernaufstand im Komitat Baranya 1766 – A parasztfelkelés Baranya Vármegyében 1766-ban

A 18. század közepén bekövetkezett társadalmi és gazdasági változások arra indították a parasztságot, hogy válaszokat keressen és kapjon az okokról, és lépéseket tegyen a korábbi állapotok visszaállítására. Kommunikációs és jogorvoslati lehetőségeik azonban beszűkültek. A fokozódó terhek, a jogtalanság érzése, a változások mértéke, a bizonytalanság, valamint azok a hírek, hogy a jobbágykérdést az uralkodó kezelni kívánja, együttesen indították el azokat elégedetlenségeket, amelyek viszonylag rövid időn belül az egész Dunántúlra kiterjedtek.
20
Megtakarítás 390 Ft
1 560 Ft
1 950 Ft 
A vásárlás után járó pontok: 31 Ft
Részletek
A 18. század közepén bekövetkezett társadalmi és gazdasági változások arra indították a parasztságot, hogy válaszokat keressen és kapjon az okokról, és lépéseket tegyen a korábbi állapotok visszaállítására. Kommunikációs és jogorvoslati lehetőségeik azonban beszűkültek. A fokozódó terhek, a jogtalanság érzése, a változások mértéke, a bizonytalanság, valamint azok a hírek, hogy a jobbágykérdést az uralkodó kezelni kívánja, együttesen indították el azokat elégedetlenségeket, amelyek viszonylag rövid időn belül az egész Dunántúlra kiterjedtek. A kötet azt mutatja be, milyen okok, összetevők játszottak szerepet a Baranya megyei parasztság mozgalmának elterjedésében, a társadalmi ellentétek eszkalálódásában, majd felkeléssé válásában. A szerzők részletesen ismertetik ennek az igen tanulságos eseménysornak a fontosabb elemeit és hatásmechanizmusait. / Der sich Mitte des 18. Jahrhunderts einsetzende soziale und wirtschaftliche Umbruch spornte das Bauerntum dazu an, über dessen Ursachen Klarheit zu schaffen und Schritte zur Rückstellung früherer Zustände zu unternehmen. Ihre Kommunikations- und Rechtsbehelfsmöglichkeiten engten sich jedoch ein. Die sich vermehrenden Lasten, das Unrechtsgefühl, das Ausmaß des Umbruches, die Unsicherheit sowie die Nachrichten über die Absicht der Herrscherin, die Bauernfrage lösen zu wollen, lösten eine Unzufriedenheit aus, die sich binnen kurzer Zeit auf ganz Transdanubien ausbreitete. Der Band stellt dar, welche Ursachen und Komponenten zur Ausdehnung der Bauernbewegung, zur Eskalation der Gegensätze im Komitat Baranya beitrugen und die ganze Bewegung zu einem Aufstand wachsen ließen. Die Autoren legen die wichtigsten Einzelheiten und den Wirkungsmechanismus dieser aufschlussreichen Ereignisse ausführlich dar.
Adatok
ISBN:
9786155497421
Megjelenés:
2015
Nyelv:
magyar, német
Terjedelem:
162 oldal
Méret:
A/5 (130x200 mm)
Kötésmód:
kartonált, ragasztókötött
Cikkszám:
9786155497421