Telefonos elérhetőségünk: +36-20-374-96-44  Email: info@kronoszkiado.hu 

Lénárt András: Mozgóképes múlt. Közelítések a film és a történelem kapcsolatához
Lénárt András: Mozgóképes múlt. Közelítések a film és a történelem kapcsolatához
4 250 Ft 
3 400 Ft
ÚJ

Lénárt András: Mozgóképes múlt. Közelítések a film és a történelem kapcsolatához

A filmek és a kapcsolódó filmpolitikák képesek formálni a múltról alkotott képünket, a történelemről való gondolkodásunkat, valamint egyéni és kollektív történelmi emlékezetünket. E kötet célja, hogy válogatást nyújtson a szerző a film és a történelem kapcsolatára fókuszáló kutatásainak néhány szegmenséből.

20
Megtakarítás 850 Ft
3 400 Ft
4 250 Ft 
A vásárlás után járó pontok: 68 Ft
Részletek

A filmek és a kapcsolódó filmpolitikák képesek formálni a múltról alkotott képünket, a történelemről való gondolkodásunkat, valamint egyéni és kollektív történelmi emlékezetünket. E kötet célja, hogy válogatást nyújtson a szerző a film és a történelem kapcsolatára fókuszáló kutatásainak néhány szegmenséből. A bevezető és elméletibb jellegű írások után esettanulmányok vizsgálják a demokráciák és a diktatúrák filmpolitikáját, a film eszközként történő felhasználását a bel- és külpolitikában és a diplomáciában, a filmkészítők alkalmazkodását a fennálló politikai környezethez és a feladatokhoz, valamint adott történelmi események hatását a későbbi korok filmkészítésére. További írások olvashatók a demokratikus átmenetek filmpolitikai változásainak elméleti és gyakorlati kereteiről, konkrét filmek értelmezési lehetőségeiről a történelmi kontextus és az alkotó egyéni életútja függvényében, valamint a társadalmat változó intenzitással foglalkoztató kérdések filmes ábrázolásáról a különböző évtizedekben. Több szövegben is kiemelt hangsúlyt kapnak magyar vonatkozású témák, filmek vagy személyek.   

Lénárt András történész, hispanista, PhD. A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének habilitált egyetemi docense. Fő kutatási területei a film és a történelem kapcsolata, Spanyolország és Latin-Amerika 20. századi történelme, társadalma és filmtörténete, valamint a hispán világ aktuális kérdései. Két könyv és több mint 150 könyvfejezet, tanulmány és cikk szerzője magyar, spanyol és angol nyelven, három kötet társszerkesztője, a publikációi több mint tíz országban jelentek meg. 2019 és 2023 között a Latin-Amerikai és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezetének (FIEALC) elnöki posztját töltötte be, jelenleg a Latin-Amerikai Társadalomtudományi Kutatások Európai Tanácsának (CEISAL) igazgatósági tagja.

Adatok
Sorozat:
Jelenkortörténeti tanulmányok
ISBN:
9786156604347
Megjelenés:
2024. május 6.
Nyelv:
magyar
Terjedelem:
252 oldal
Méret:
B/5 (150x230 mm)
Kötésmód:
keménytáblás, cérnafűzött
Cikkszám:
9786156604347