Telefonos elérhetőségünk: +36-20-374-96-44  Email: info@kronoszkiado.hu 

Tomka Béla: Mítoszok és válaszok. Európai integráció és globalizáció a közbeszédben és a tudományban
Tomka Béla: Mítoszok és válaszok. Európai integráció és globalizáció a közbeszédben és a tudományban
3 950 Ft 
3 160 Ft

Tomka Béla: Mítoszok és válaszok. Európai integráció és globalizáció a közbeszédben és a tudományban

A kötetben szereplő tanulmányok egy része az Európai Unióról és a globalizációról kialakult közéleti diskurzusokkal foglalkozik, s igyekszik a tudományos eredmények alapján megítélni azokat. Az írások másik vonulata a tudományos kutatás által felvetett problémákra koncentrál...

20
Megtakarítás 790 Ft
3 160 Ft
3 950 Ft 
A vásárlás után járó pontok: 63 Ft
Részletek

A kötetben szereplő tanulmányok egy része az Európai Unióról és a globalizációról kialakult közéleti diskurzusokkal foglalkozik, s igyekszik a tudományos eredmények alapján megítélni azokat. Az írások másik vonulata a tudományos kutatás által felvetett problémákra koncentrál. Eközben a történelmi perspektíva különösen fontos tanulságokkal jár. Az európai integrációs szervezetek alapítói maguk is a kontinensen sorozatosan zajló, sőt, onnan globálisan kiterjedő háborúknak kívánták a továbbiakban elejét venni, vagyis igyekeztek tanulni a történelemből. Emellett az európai integráció maga is számos válság legyőzésével, fokozatos bővülés és mélyülés révén, rendkívül összetett evolúció során nyerte el mai formáját. Az EU szerepének és működésének megértése tehát csak történelmének alapos ismeretével lehetséges. Nem kevésbé érvényes ez a globalizációra, amelynek esetében gyakran éppen az nehezíti a viták nyugvópontra jutását, hogy a kutatások csupán az utóbbi néhány évtized - főként gazdasági - folyamatait vizsgálva vonnak le következtetéseket a folyamat egészére nézve.

Tomka Béla (1962), egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének vezetője. Fő kutatási területe a 20. századi európai és magyar társadalom- és gazdaságtörténet, különös tekintettel a nemzetközi összehasonlításokra. 15 könyv és számos más publikáció szerzője, valamint további kötetek szerkesztője. Fő művei: Austerities and Aspirations: A Comparative History of Growth, Consumption and Quality of Life in East Central Europe since 1945 (Central European University Press, 2020); Consumption and Leisure in Twentieth-Century Central and Eastern Europe (Routledge, 2020); Szociálpolitika: fejlődés, formák, összehasonlítások (Osiris, 2015); A Social History of Twentieth-Century Europe (Routledge, 2013).

Adatok
Sorozat:
Jelenkortörténeti tanulmányok
ISBN:
9786156604224
Megjelenés:
2023. december 15.
Nyelv:
magyar
Terjedelem:
232
Méret:
B/5 (150x230 mm)
Kötésmód:
keménytáblás, cérnafűzött
Cikkszám:
9786156604224